Kysymys tai ainakin vastaus on yhtä vaikea määritellä, kuin mikä tahansa abstrakti asia ympärillämme. Tähän pohdintaan sopii vallan mainiosti vanha ja tuttu sanonta - kauneus on katsojan silmissä. Itse toisin määrittelyn avuksi arvomaailman ja sen mitä sisällä tuntee. Näillä puitteilla itselle vastaus on kuitenkin helppo ja se on ehdottomasti: Kyllä, vaatimattomuus kaunistaa.

Vaatimattomuuteen liitän ensisijaisesti taidon ja maltin kuunnella muita. Pienryhmissä keskusteltaessa ihailen henkilöitä, jotka antavat myös muille mahdollisuuksia kertoa omia mielipiteitä ja jotka kuuntelevat muita aidosti. Valitettavasti yhä useammin törmää ihmisiin, jotka röyhkeästi ja jatkuvasti keskeyttävät toisten lauseita tuodakseen itsekeskeisesti esiin pelkkiä omia tekemisiään.

Vaatimattomuus on myös paitsi ihmisten kunnioittamista, myös asioihin suhtautumista ja niiden esiin tuomista. Esimerkiksi ihminen voi ja saa olla varakas, mutta kauniin hänestä tekee se, miten toisia huomioiden ja tahdikkaasti hän tätä varakkuuttaan tuo esiin. Maallisen rikkauden vertaileminen, sillä kilpaileminen ja sen jatkuva esiin nostaminen tekee ihmisestä ylimielisen. Jos varakkuudesta ei osaa itse nauttia myös niiden pehmeimpien arvojen takia – kuten harmonia, hyvinvointi ja sisäinen rauha – ei sitä pysty myöskään muille välittämään pehmeästi.

Muita vaatimattomuuteen kuuluvia hyviä ominaisuuksia ovat mielestäni myös sellaiset osatekijät kuin rehellisyys, tasa-arvoisuus ja hyvät käytöstavat. Ihmisten käyttäytyminen (kuten kovaäänisyys, käytöstavat ja välinpitämättömyys) on mielestäni muuttunut rumempaan suuntaan. Omaan napaan tuijottelu, kaikenlainen ahneus, julkisuudenkipeys ja piittaamattomuus muista ovat valitettavasti nykyisyyteen kuuluvia ja niihin on kovin vaikea liittää vaatimattomuus.

Vaatimattomuuteen ei missään nimessä kuulu itsensä laiminlyönti, nöyrtyminen toisten epäilyttäviin tahtoihin ja omien arvojen vastaisuuksiin tai itsenä aliarvostaminen millään tasolla. Pitää löytyä rohkeutta taistella pahaa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan aina tilanteiden mukaan.

Inhimillisyyttä peliin!