Itsellä taitaa olla pakonomainen tarve saada uusia ideoita ja ajatuksia opiskelun kautta kymmenen vuoden sykleissä – kolmas ”erä” tietojen päivitystä menossa. Ja hyvältä on tuntunut, vaikka vielä opiskelun haastavin vaihe on edessä.

Jatko-opiskelu näin aikuis-iällä on vähän eri lailla kannustavaa ja haastavaa kuin nuorempana. Saatuja oppeja on mielenkiintoisempi sisäistää ja miettiä, kun on työkokemusta ja erityisesti saman alan kokemusta pohjalla. Opiskeluun saa syvyyttä ja vertailukohtaa ja ihan kaikkea kuulemaa ja oppimaa ei ihan täysin sinisilmäisesti niele, vaan herkullista pureskeltavaa riittää.

Haastavaksi opiskelun tekevät muuttuneet opetusmenetelmät ja omatoimisen tiedonhakemisen paljon suurempi osuus, kuin mitä vielä esim. kymmenen vuotta sitten oli. Opettajien rooli on muuttunut enemmän ohjaavampaan suuntaan kuin varsinaiseen tiedon opettamiseen. Opiskelu on usein monimuotoista ja tietotekniikkaa käytetään yhä monipuolisemmin hyväksi. Henkilökohtaisella tasolla kymmenen vuoden tauon jälkeen opiskelukulttuuriin ja – rytmiin pääseminen otti myös oman aikansa, mutta kun vauhtiin pääsi, niin siitä oikein innostui ja kymmenet ja taas kymmenet tehtävät eivät enää tunnu missään ;o)

Näillä kokemuksilla kannustan kaikkia - ikään katsomatta – kiinnostusten mukaan katselemaan mahdollisuuksia opiskella omaa alaa aina välillä tai jopa kokeilemaan jotain ihan uutta, jos siltä vaan yhtään tuntuu.

Itse olen ainakin saanut yllättävän paljon syvyyttä ja uutta tietoa ja osaamista olemassa olleeseen työkokemukseen. Laput silmillä ovat selvästi kääntyneet leveämpään asentoon.