Joskus sitä rupeaa oikein miettimään ystävien merkitystä ja suhdetta heihin. Varmasti meillä kaikilla on monenlaisia ystävyyssuhteita, joita voidaan mitata ja järjestellä erilaisten muuttujien kuten pituuden, tapaamistiheyden, luottamuksen tai vaikka yhteisten kokemusten avulla. On ystäviä ja valitettavasti myös ”ystäviä”, joita ei aina valitettavasti voi ilman lainausmerkkejä mainita. Ystävien merkitys nousee joinain aikoina suuremmaksi ja usein käy niin, että juuri silloin nuo kaksi ystävätyyppiä erottautuu selkeimmin.

Itse koen olevani etuoikeutettu ja erittäin onnellinen yhdestä todellisesta ystävästä, jonka olen saanut tuntea n. 13 vuotta. Tämän ystävyyden parhaimmat ja antoisimmat piirteet näkyvät molemminpuolisena yhteydenottona ja aitona kiinnostuksena toisen elämästä. Ystävyyteemme kuuluu mutkatonta tukemista, aitoa kuuntelemista, rehellisyyttä, ilon tuottamista, hymyä, tsemppaamista ja tarvittaessa olkapään tarjoamista ilman turhaa sääliä tai turhien ohjeiden tuputtamista. Lisäksi bonuksena meillä on jonkinlainen telepaattinen yhteys, jolloin ilman yhteydenottoakin pystyy joillain aisteilla vaistoamaan toisen pahan olon tai yhteydenoton tarpeen.

Itse voin allekirjoittaa myös hyvin lauseen, että ’ystävää ei jätetä’. Tässä on varmasti yksi oleellisin ero ystävän ja ”ystävän” välillä. Todellinen ystävyys pysyy ennallaan, vaikka toisella menisi välillä huonomminkin, esim. yhteiskunnallisen aseman heikennyttyä, sairauden tai taloudellisen ahdistuksen hetkinä. Silloinkaan ei ole tarve muuttaa suhtautumista ja kohtelua toiseen, vaan nimenomaan todellinen ystävä kokee sinut koko ajan yhtä hyvänä ja tärkeänä ihmisenä kuin aina ennenkin.

”Ystäväkin” on kuitenkin positiivinen ja ihana asia ja olen itse kaikista heistä kiitollinen, mutta todellinen ystävä on maailman hienoin asia. Ja omakohtaisesti uskon ja olen todennut, että todelliseksi ystäväksi ei kasveta, vaan se ”superominaisuus” joko on heti olemassa tai ei ole eikä kehity myöhemminkään.

Pidetäänhän hyvää huolta kaikista saaduista ja kallisarvoisista ystävistämme!